Ga voor de moderne Zen-stijl met deze 5 tips

Door

Rust is het kenmerk van de hedendaagse Zen-stijl – er zijn geen harde regels, alleen algemene richtlijnen waaraan je een eigen smaak kunt toevoegen. Lees dus verder voor enkele tips om je te helpen een Zenstyle-sfeer in je huis te creëren.

Aanbevolen shops voor home & living:

 ✓ Gratis verzending op alles
 ✓ Beste klantenservice
 ✓ Fysieke winkels

5/5

✓ 100 dagen bedenktijd

✓ Gratis afhalen in winkels

✓ Snelle levering

4.5/5

✓ Gratis retour

✓ Fysieke brandstores

✓ Hoge klantbeleving

3.5/5

1. Gebruik lage meubels

Niets zegt zen zo goed als meubilair op vloerniveau. Lage stoelen hebben de neiging om je ogen naar boven te trekken, waardoor je het volume van de ruimte voelt. Vloerbedden, vloermatten, lage banken, poefs en voetenbankjes zijn de juiste keuze. Combineer een lage tafel met kussens op vloerniveau of neem een ​​futon mee voor een authentiekere Japanse look. Door verschillende meubelstukken op dezelfde hoogte te houden, ontstaat een visuele harmonie.

2. Ga voor duurzaam

Een focus op authentieke, natuurlijke elementen is een intrinsiek onderdeel van de Zen-stijl interieurontwerp. Het gebruik van natuurlijk licht, natuurlijke ventilatie en natuurlijke materialen zorgt voor een rustige sfeer in je huis. Kies voor zichtbare oppervlakken en texturen voor je muren en vloeren. Als het om meubels gaat, kies dan voor massief hout, bamboe of metaal met natuurlijke stoffen zoals katoen en jute als bekleding. Denk voor kleurenschema’s aan eigentijdse neutrale kleuren of zelfs het beige palet uit de vroege jaren 90.

3. Ga voor eenvoud

Simpele vormen en zachte verlichting zijn de kenmerken van de Zen-stijl interieurontwerp. Vermijd opzichtige decoraties, felle verlichting of overdreven versieringen en houd je aan de essentie. Geometrische basisvormen of vloeiende organische vormen zijn ideaal voor meubels. Gerichte taakverlichting met tafellampen of kroonluchters gecombineerd met zachte accentverlichting – langs de randen van je kamer met verborgen leds of halogeenlampen – zorgt voor een ontspannen sfeer.

4. Breng de natuur in huis

Zen-geïnspireerd interieurontwerp kan het beste worden gecreëerd met natuurlijke elementen. Door de natuur in huis te halen, ontstaat er rustgevende vibratie. Integreer binnenruimten waar mogelijk met de buitenlucht via open binnenplaatsen of ondiepe zwembaden. Woon je in een appartement? Kijk dan of je een kleine binnentuin kunt creëren met potplanten. Of toon je schelpencollectie voor een vleugje strandgevoel. Waterornamenten voor binnen zijn een andere geweldige manier om gebalanceerde energie in je huis te brengen.

5. Ga voor licht

Bij interieurontwerp in zen-stijl draait alles om het licht, zowel in termen van fysiek gewicht als visuele complexiteit. Lichte, minimale en zwevende vormen hebben de neiging om een ​​kalmerend effect op de geest te hebben. Van individuele decorstukken tot het algehele ruimtelijke ontwerp van de kamer, gooi al het extra gewicht weg en volg de regel ‘Less is more’. Je kunt meer licht creëren door eenvoudige variaties in traditionele decoraties, zoals kiezen voor lichte bamboemeubels boven zwaardere massieve stukken. Ook doorschijnende afscheidingsschermen in plaats van zware ondoorzichtige deuren hebben een zen-effect. Zelfs als het om planten gaat, bijvoorbeeld planten met een lange steel, zoals bamboe, zijn meestal lichter voor de ogen.

Over Melanie

Femke is altijd op de hoogte van de laatste trends. Boho, Scandi of Industrieel? Geen enkele stijl is te gek voor haar. Ze kent alle woonwebwinkels en heeft een radar voor koopjes en deals. Daarom weet Femke als geen ander om voor ieder budget een huis leuk in te richten.

Hoe kies je de beste wasmachine?

Volgende