Hoe kies je de beste stofzuiger?

Door

Er zijn zo veel verschillende soorten stofzuigers op de markt dat het verwarrend kan zijn om te besluiten welke stofzuiger het beste bij je past. Dit blogartikel gaat je helpen met het kiezen van de beste stofzuiger. Je leest hoe stofzuigers werken, wat voor opties er zijn en hoe je keuze kunt beperken om de beste stofzuiger te vinden.

Aanbevolen shops voor stofzuigers:

 ✓ Gratis verzending op alles
 ✓ Beste klantenservice
 ✓ Fysieke winkels

5/5

✓ 100 dagen bedenktijd

✓ Gratis afhalen in winkels

✓ Snelle levering

4.5/5

✓ Gratis retour

✓ Fysieke brandstores

✓ Hoge klantbeleving

3.5/5

Soorten stofzuigers

Dit artikel gaat over de keuze van de best stofzuiger voor je huis. Afgezien van speciale stofzuigers, zoals handstofzuigers, autostofzuigers, nat/droogzuigers, zijn er twee hoofdtypen stofzuigers waaruit je kunt kiezen: 

  • Staande stofzuigers
  • Stofzuigers met een vergaarbak

In Nederland (en Europa) zijn stofzuigers met houders traditioneel de meest favoriete type stofzuiger. In de VS en de rest van de wereld zijn staande stofzuigers de meest favoriete stofzuigers.

Rechtstaande stofzuigers hebben meestal een draaiende borstelrol die roteert. Ze kunnen één motor hebben die voor de zuigkracht zorgt en ook de roerborstel laat draaien Twee motorige stofzuigers bestaan ook. In dit geval is er één motor die zuigt en één om de borstel aan te drijven.

Rechte stofzuigers blinken uit in het reinigen van synthetisch (nylon, oleïne of polyester) tapijt en vele hebben ook de mogelijkheid om de draaiende borstel uit te schakelen voor het reinigen van gladde vloeren. Dankzij ingebouwde hulpstukken en geïntegreerde verlengslangen zijn staande stofzuigers veel veelzijdiger geworden en kunnen ze veel van de functies van stofzuigers met de traditionele bak bieden.

Toch zijn stofzuigers met houders nog steeds verreweg de meest veelzijdige stofzuigers. Ze leveren uitstekende prestaties op tapijt en gladde vloeren, maar ook op oppervlakken boven de vloer. Omdat de reinigingsgereedschappen worden gebruikt met een slang en een steel, zijn trommelstofzuigers wendbaarder dan staande stofzuigers en kunnen ze gemakkelijk onder de meeste meubels en in krappe ruimtes komen.

Er zijn drie soorten steelstofzuigers. Alle drie worden ze gebruikt met een slang, een steel, en (vloer)hulpstukken. Het verschil zit hem in de vloerzuigers.

Het eerste type stofzuiger wordt de rechte stofzuiger genoemd. Het gebruikt een vloerzuigmond met een eenvoudige, niet draaiende borstel voor het reinigen van harde vloeren en vlakke tapijten. Het tweede type stofzuiger maakt gebruik van een turbo- of turbine-zuigmond. Deze heeft een roterende borstel die wordt aangedreven door de luchtstroom die door de zuigmotor van de bus wordt gecreëerd.

Het derde type stofzuiger maakt gebruik van een vloerzuigmond met powerborstel, die het meest lijkt op een staande stofzuiger. Een afzonderlijke elektromotor drijft de draaiende borstelkop van de powerborstel aan. Dit type apparaat wordt vaak een powerteam genoemd.

Stofzak of stofzakloos – welke stofzuiger is beter?

Na de rechte stofzuiger of de stofzuigerbak, is het andere grote verschil tussen stofzuigers of ze zakloos zijn of een stofzak gebruiken. Voor de meeste mensen is dat een kwestie van persoonlijke voorkeur. Maar als gezinsleden allergieën of astma hebben, of als je je zorgen maakt over de kwaliteit van de binnenlucht, is een stofzuiger met stofzak over het algemeen een betere keuze.

Er is niets mis met stofzuigers zonder zak. De betere stofzuigers maken uitstekend schoon. Maar mensen met een allergie of astma moeten bij het onderhoud van een stofzakloze stofzuiger rekening houden met al het stof waaraan ze worden blootgesteld. 

Welke zakloze stofzuiger je ook gebruikt, het komt er nog steeds op neer dat je een bak stof, allergenen en troep die je zo zorgvuldig uit je huis hebt verwijderd, ergens in dumpt zodat je het kunt weggooien. Als je de stofzuiger weggooit, kan er een wolk stof en allergenen vrijkomen in de lucht die je inademt. En als de wolk zich verspreidt kan het in de rest van je huis terechtkomt.

Bovendien gebruiken veel stofzuigers zonder zak, filters die je moet borstelen of wassen om vastzittende deeltjes te verwijderen. Ook hierdoor kunnen de allergenen en het vuil dat je net hebt verwijderd, weer in je huis terechtkomen.

Het is ook belangrijk te onthouden dat vuil zich door het hele stofzuigersysteem verplaatst. Door de aard van het zakloze ontwerp is het bijna onmogelijk om een stofzuiger zonder zak zo af te sluiten dat er geen vuile lucht lekt via niet-gefilterde openingen. Daar komt nog bij dat het moeilijk is om een opvangbak luchtdicht af te sluiten en toch gemakkelijk te verwijderen en te vervangen

Het kiezen van de beste stofzuiger voor je schoonmaakbehoeften

De volgende stap is het evalueren van de oppervlakken die je gaat schoonmaken. Zijn er speciale schoonmaakwerkzaamheden boven de vloer waarvoor speciale hulpstukken nodig zijn zoals:

  • Hoge plafonds
  • Ingewikkelde verlichtingsarmaturen
  • Plafondventilatoren
  • Speciale verzamelingen
  • etc.

Als dat het geval is, moet je er zeker van zijn dat de stofzuiger het bereik, de flexibiliteit en de hulpmiddelen heeft om deze taken uit te voeren.

Maar het belangrijkste gebruik van de stofzuiger zal het reinigen van vloeren zijn. Als je huis trappen heeft, is een stofkoker het aanbevolen type stofzuiger. Een steelstofzuiger is niet ontworpen om trappen alleen schoon te maken. En zelfs met hulpstukken is het lastig om trappen schoon te maken met een steelstofzuiger. Het kan wel, maar de resultaten zijn over het algemeen slecht, omdat je de roterende borstel van een staande stofzuiger niet kunt gebruiken op de treden van de trap, een gebied waar veel verkeer is.

Als je geen trappen hebt en als je huis voornamelijk bestaat uit kamerbreed tapijt van synthetische vezels (nylon, oleïne of polyester), dan is een rechte staander met de mogelijkheid om gladde vloeren te reinigen en de nodige hulpstukken om boven de vloeroppervlakken te reinigen, een goede keuze.

Veel huizen hebben tegenwoordig echter een combinatie van gladde vloeren van verschillende materialen, vloerkleden en kamerbreed tapijt. In deze woningen (of in woningen met trappen) zal een stofzuigerbak de beste resultaten geven. Welk type reservoir het meest geschikt is, hangt af van de verkeerspatronen en het soort vuil dat moet worden gereinigd, en van de vezels van de tapijten en vloerkleden in de woning.

Gebruik en tapijtvervuiling

De hoeveelheid gebruik en het soort tapijtvuil is een belangrijke factor bij de keuze van je stofzuiger. De meeste tapijtvuil komt binnen via de schoenen van mensen en huisdieren die het huis binnenkomen. Als je een huis vol kinderen en huisdieren hebt, komt er meer tapijtvuil in huis.

80% van de tapijtvlekken zijn droge vlekken met scherpe randen die, als ze in het tapijt blijven zitten en erop gelopen wordt, als schuurpapier de vezels schuren en buigen. Dit resulteert in “vies” tapijt op plaatsen waar veel gelopen wordt. In feite is het geen vuil, maar de manier waarop de gebogen en beschadigde vezels licht absorberen in plaats van het te reflecteren. Dit zorgt ervoor dat tapijten “lelijk worden” lang voordat ze daadwerkelijk versleten zijn. Het is dus belangrijk de juiste stofzuiger te kiezen op basis van de hoeveelheid verkeer en het soort vuil dat wordt aangetroffen, en deze regelmatig te gebruiken om de kans op beschadigde vezels te verkleinen.

Als je synthetisch vezeltapijt en/of vloerkleden hebt en er veel verkeer is en de daaruit voortvloeiende zwaardere vuilbelasting, kies dan een stofzuiger met agressieve borstelharen op de roterende borstel. Stofzuigers met dichte, stijve borstelharen en een kloppersysteem (er zijn er veel die dit hebben) zijn uitstekend geschikt om droog vuil van de tapijtpool naar boven te halen, waar het van het tapijtoppervlak kan worden geborsteld en opgezogen.

Een andere droge vervuiling die de vezels niet schuurt maar wel een van de meest doordringende is, is honden- en kattenhaar. Honden- en kattenharen kunt je het beste verwijderen met een roterende borstel met stijve, dicht op elkaar gepakte borstels.

Als je huis weinig wordt gebruikt en geen speciale vervuilingsomstandigheden heeft, kunt je een minder agressieve stofzuiger kiezen en je huis prima onderhouden. De algemene vuistregel is echter dat je de meest agressieve stofzuiger kiest die de vezels van je tapijt en vloerkleed veilig kunnen verdragen.

Tapijtvezels

Net zo belangrijk als het verkeer en het soort grond is het soort vezels waarvan je tapijt of vloerkleed is gemaakt. Het meeste tapijt is tegenwoordig gemaakt van synthetische vezels, voornamelijk nylon, hoewel oleïne en polyester ook worden gebruikt. Synthetische vezels zijn zeer duurzaam en je kunt de meest agressieve huishoudstofzuiger gebruiken zonder bang te hoeven zijn dat de vezels beschadigd raken.

Natuurlijke vezels moeten echter voorzichtiger worden behandeld. De meest gebruikte natuurlijke vezel in kamerbreed tapijt is wol, maar dit vertegenwoordigt minder dan 1% van het kamerbreed tapijt. 

Wol is een zeer duurzame vezel en wordt al duizenden jaren over de hele wereld gebruikt voor het maken van tapijten, maar het moet met zorg worden gestofzuigd. Voor wol kan een roterende borstel worden gebruikt, maar de haren moeten flexibel en vergevingsgezind zijn en niet zo dicht op de borstelrol zitten, zodat de garens niet gaan pluizen en het tapijt voortijdig slijt.

Hoewel oosterse tapijten meestal van wol zijn, kunnen ze ook van zijde zijn gemaakt. Deze tapijten kunnen in waarde variëren van een paar honderd euro tot tienduizenden euro’s en meer. Veel tapijten worden verkocht voor dagelijks gebruik en kunnen worden gereinigd met een goede huishoudstofzuiger met het soort flexibele en vergevingsgezinde borstelharen dat zojuist werd genoemd.

Als je echter dure oosterse tapijten hebt, moet je rekening houden met de leeftijd en de staat van het tapijt, alsook de vervuilingsgraad. Hoogwaardige tapijten worden vaak weinig aangeraakt en zijn beschermd tegen sterke vervuiling. Je kunt overwegen dergelijke tapijten schoon te maken met een tapijt- en vloerkleedreinigingsapparaat, een apparaat dat alleen zuigt en geen draaiende borstel gebruikt.

Andere vezels en materialen die in vloerkleden worden gebruikt zijn sisal, zeegras, berggras, bamboe, kokos, katoen, jute, viscose, en zelfs leer! Veel van deze tapijten zijn geweven en vrij duurzaam, maar ze vereisen nog steeds zachtere borstelharen op de stofzuiger die gebruikt wordt om ze schoon te maken. Voor deze materialen zijn speciale borstels verkrijgbaar en wij raden je aan een vloerverzorgingsexpert te raadplegen voor het beste advies over welke borstel het meest geschikt is voor je tapijt.

Controleer altijd de aanbevolen onderhoudsinstructies van de fabrikant voordat je een nieuwe stofzuiger koopt (of je huidige machine gebruikt voor een nieuw tapijt), maar hier zijn enkele vuistregels die je kunt volgen:

Als je synthetisch vezeltapijt en/of vloerkleden hebt, kunt je de meest agressieve stofzuiger kiezen, of het nu een rechte stofzuiger of een bus is. Als je tapijt of tapijt van wol of andere natuurlijke vezels hebt, is een krachtige borstel met flexibele en vergevingsgezinde borstelharen nodig om goed te kunnen stofzuigen zonder de vezels te beschadigen. De optie van zachtere, meer flexibele borstelharen is vooral beschikbaar op luxe stofzuigers, maar er zijn ook enkele staande modellen verkrijgbaar met minder agressieve borstelharen.

De meeste huizen hebben slechts één of twee soorten tapijt, maar als je verschillende soorten tapijt en kale vloeren hebt, moet je een stofzuiger kiezen die gereedschappen heeft voor het meest delicate tapijt dat je bezit.  Hier vindt je een overzicht van de verschillende soorten tapijt en het type stofzuiger dat daarvoor het meest geschikt is:

Type tapijtAanbevolen type stofzuiger
Lus (geknoopt garen)Rechtop of opvangbak met extra zachte borstel
Hoogpolig (gesneden garen)Rechtop of opvangbak met gemotoriseerde borstel voor zwaar gebruik
Frisee (getwijnd garen)Rechtop of opvangbak met verstelbare hoogte
Geweven (naaldpunt)Opvangbak met voldoende zuigkracht voor tapijt
Wol/lusOpvangbak met alleen afzuigsysteem voor vloerkleden
WolpoolRechtop of opvangbak met extra zachte borstel
ZijdeOpvangbak met alleen afzuigkap
SisalOpvangbak met speciaal gereedschap
ShagOpvangbak met speciale borstel voor shagtapijt

Andere overwegingen

Zodra je hebt bepaald welk type stofzuiger je wilt en dit hebt afgestemd op je gebruik en het soort vuil in je huis, kun je beginnen met andere overwegingen om je keuze nog verder te beperken.

Prestaties van de stofzuiger

Je zult zeker de prestaties, of het schoonmaakvermogen, van de stofzuigers die je overweegt, willen evalueren. Hiervoor moet je een reeks stofzuigerspecificaties evalueren.

De belangrijkste zijn: waterlift (of verzegelde) zuigkracht en luchtstroom.

Veel fabrikanten noemen de watts of ampères van hun stofzuigers. Deze geven het vermogen van de stofzuigmotor aan, en door de jarenlange marketing van stofzuigers op deze manier is “vermogen” verward met “prestaties”. Watts en ampères vertellen je hoeveel elektrisch vermogen de stofzuigermotor gebruikt, niet hoeveel zuigkracht het apparaat creëert om vuil en aarde op te zuigen. Daarvoor moet je de zuigkracht van de stofzuiger kennen. Het motorvermogen zegt eigenlijk helemaal niet zoveel. Een motor van 10 ampère kan meer zuigkracht produceren dan een motor van 12 ampère, als hij zo is ontworpen dat hij efficiënter werkt.

De belangrijkste waarderingen zijn luchtstroom (het belangrijkste van allemaal) en gesloten zuigkracht (vermeld op sommige stofzuigerspecificaties als “waterlift”). Voor steelstofzuigers (met of zonder opzetstuk) wordt een luchtstroom van 100 CFM of meer (of een waterlift van 90 cm of meer) aanbevolen.

Rechte stofzuigers zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van configuraties, maar er zijn twee basisontwerpen die de luchtstroom en de waterlift beïnvloeden. De eerste is de “Direct Air” of “Dirty Air” uitvoering waarbij het vuil door de motor gaat voordat het gefilterd wordt op weg naar de stofzak. Luchtzuigers voor vuil worden alleen in ampère gewaardeerd.

Het tweede basisontwerp is er een met een omloopmotor, waarbij de ongefilterde lucht niet door de motor gaat. Bij dit ontwerp gaat alleen gefilterde of volledig schone lucht door de motor om deze te koelen. De by-pass motorblokken bieden meestal wel luchtstroom, maar geen watertoevoer, en een goed presterend motorblok biedt 60 CFM of meer.

Veel stofzuigers geven helemaal geen luchtstroomclassificatie aan. Louter de motor en stroomsterkte.

Filtratie

Een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien, element van de schoonmaakcapaciteit is het vermogen van de stofzuiger om het vuil en vooral de fijne deeltjes die hij opzuigt, vast te houden. Als een stofzuiger geen hoge filtratiegraad heeft, kunnen deze fijne deeltjes gewoon door de stofzuiger heen en terug naar de kamerlucht gaan, waar ze als stof neerslaan.

De meeste kwaliteitsstofzuigers filteren de lucht die het apparaat verlaat naar behoren. Maar als iemand in je huis last heeft van allergieën, astma of een andere gezondheidstoestand die wordt beïnvloed door fijne deeltjes of allergenen in de binnenlucht, is een stofzuiger met hoge filtratie of HEPA-filtering sterk aanbevolen.

HEPA-filter

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. Een HEPA-filter moet 99,97% van alle deeltjes tot een grootte van 0,3 micron verwijderen uit de lucht die erdoor stroomt. Dit is de standaard “beste” filtratiemethode voor huishoudelijke toepassingen.

De uitdrukking “zo klein als” is belangrijk omdat deze aangeeft dat als alle deeltjes 0,3 micron groot zouden zijn, het filter nog steeds 99,97% efficiëntie zou hebben. De term “tot 0,3 micron in grootte” verwijst niet naar dezelfde filtratieprestaties omdat het kan verwijzen naar een mix van deeltjesgrootte voor de vermelde efficiëntie.

U ziet soms termen als “Certified HEPA”, “True HEPA” of “Absolute HEPA”. Dit zijn allemaal HEPA-filters die aan dezelfde HEPA-norm voldoen. Wees voorzichtig met termen als “HEPA-achtig” of “HEPA-kwaliteit” of een andere kwalificatie die wordt gebruikt waar je “HEPA” verwacht te zien.

HEPA wordt voornamelijk in de Verenigde Staten gebruikt. In Europa verwijzen bedrijven over het algemeen naar hetzelfde filter als een S-Class filter en sommige fabrikanten, zoals SEBO, gebruiken de terminologie ook hier. Net als HEPA-filters moeten S-Class filters 99,97% van alle deeltjes tot een grootte van 0,3 micron verwijderen uit de lucht die er doorheen stroomt.

Kwaliteit en duurzaamheid

De kwaliteit van je stofzuiger is ook belangrijk en zal bepalen of je stofzuiger binnen een jaar of twee zal worden vervangen of vele jaren en zelfs tientallen jaren zal meegaan.

Bij het beoordelen van de duurzaamheid moet je kijken naar de kwaliteit van de constructie. Zoek naar stevige onderdelen van goede kwaliteit in tegenstelling tot broze of breekbaar lijkende materialen. Let op een goede pasvorm en afwerking zonder ruwe randen. De afdichtingen moeten stevig zijn en de onderdelen die open en dicht gaan moeten solide aanvoelen.

Over het algemeen zijn goedkope massaproducten niet ontworpen voor langdurig gebruik. Als je een stofzuiger uit de massamarkt vergelijkt met die van bedrijven die gespecialiseerd zijn in hoogwaardige, duurzame machines, zullen de verschillen duidelijk zijn.

Een andere indicatie van kwaliteit en duurzaamheid kan ook gedeeltelijk worden bepaald door de lengte en bijzonderheden van de garantie. Zoek naar langere garanties, vooral op de motor.

Gebruiksgemak

Hoe goed een stofzuiger ook is qua specificaties, hij moet voor je gemakkelijk te gebruiken zijn. Bedenk wat je niet goed vindt aan je huidige stofzuiger en zoek een nieuwe die deze problemen niet heeft.

Bedenk of je specifieke problemen hebt met het gewicht of persoonlijke voorkeuren hebt voor een rechte stofzuiger of een steelstofzuiger. Als er specifieke redenen zijn om een nieuwe stofzuiger te kopen, moet je er zeker van zijn dat je nieuwe stofzuiger een oplossing biedt voor deze schoonmaakproblemen.

Ongeacht je specifieke situatie moet de stofzuiger die je kiest goed in de hand liggen en niet vermoeiend zijn in het gebruik. Hij moet gemakkelijk kunnen manoeuvreren zonder dat je moeite moet doen om onder meubels of om hoeken te komen.

Geluidsniveau

Geluidsniveau is ook een belangrijke overweging. Sommige stofzuigers kunnen zo luidruchtig zijn dat het bijna ondraaglijk is ze te gebruiken. Veel goede stofzuigers werken op een comfortabel geluidsniveau, zodat je de telefoon of de deurbel nog zonder problemen kunt horen rinkelen.

De hoeveelheid lawaai die een stofzuiger maakt tijdens het gebruik wordt uitgedrukt in decibel (dB). Om je een idee te geven: een gesprek thuis wordt gewaardeerd op 50 dB, een vuilnisverwijdering op 80 dB en een motorfiets of grasmaaier op 100 dB.  Extreem stille stofzuigers kunnen werken met decibelniveaus in het midden van de 60, terwijl stofzuigers in het bereik van 70-77 dB nog steeds relatief stil zijn in vergelijking met de stofzuiger waarmee je bent opgegroeid.

Capaciteit

De capaciteit van een stofzuiger heeft betrekking op de grootte van de stofzak of de beker. Hoe groter deze is, hoe minder vaak hij moet worden vervangen.

Als je een groot huis hebt en/of veel verkeer (denk aan kinderen en huisdieren) betekent dit dat je grotere hoeveelheden vuil moet verwijderen. Overweeg in dat geval een grote stofzuiger. Op die manier hoeft je niet voortdurend de zak te vervangen of de stofbeker te legen.

Opbergruimte

Sommige huizen hebben veel opbergruimte en andere hebben geen centimeter ruimte over. Als je thuis weinig opbergruimte hebt, moet je goed nadenken over waar je je nieuwe stofzuiger wilt opbergen. Zal hij passen in de ruimte waar je je vorige stofzuiger hebt opgeborgen?

Hulpstukken

Alle kwaliteitsstofzuigers worden geleverd met een set hulpstukken waarmee je de meeste stofzuigklussen op en boven de vloer kunt uitvoeren. Maar er zijn bepaalde klussen waarvoor speciaal gereedschap nodig is en sommige gereedschappen maken het werk gewoon eenvoudiger en de beschikbaarheid van extra toebehoren zal het nut van je stofzuiger uitbreiden en vaak zelfs de prestaties verbeteren.

Neem bijvoorbeeld de flexibele spleetzuigmond. De standaard spleetzuigmond werkt goed voor de meeste toepassingen, maar hij kan niet om hoeken of achter apparaten komen. De flexibele spleetzuigmond kan dat wel. Het is langer dan een standaard spleetmondstuk en heeft een mondstuk dat zachtjes buigt om achter meubels en apparaten te komen en in moeilijk bereikbare hoekjes.

Een ander populair gereedschap is de zachte haren afstofborstel. Deze is groter dan een standaard afstofborstel en heeft zachtere borstelharen voor het voorzichtig afstoffen van prullaria, lampenkappen en andere breekbare voorwerpen. Er is ook een versie waarmee je de hoek van de borstel kunt aanpassen, zodat het makkelijker is om bijvoorbeeld hoge planken, jaloezieën en plafondventilatoren af te stoffen.

Verreweg de meest favoriete accessoire is de mini-turboborstel.  Dit is een kleine, handbediende turboborstel waarmee je gemakkelijk dierenharen van meubels kunt verwijderen, dus het is erg populair in huizen met katten en honden. Maar het is ook een ideaal hulpmiddel voor extra reinigingskracht voor gestoffeerde meubels en trappen en het heeft de ideale maat voor het reinigen van autostoelen en vloerplanken.

Hoeveel kost een kwaliteitsstofzuiger?

Hoeveel moet je uitgeven voor een stofzuiger van betere kwaliteit? Het korte antwoord is, ergens tussen de 150 en 300 euro.  Binnen dat bereik kunt je iets kopen dat goed gemaakt is en 10-20 jaar meegaat.

Als dat veel geld lijkt, bedenk dan dit: een stofzuiger gebruik je minstens een keer per week en soms elke dag.  Omdat stofzuigers van betere kwaliteit tot 10 keer langer meegaan dan goedkopere stofzuigers, betaal je uiteindelijk ongeveer 5 euro per maand voor een kwaliteitsmachine die beter werkt en een plezier is om te gebruiken.

Hier is een overzicht van wat je kunt verwachten bij verschillende prijsniveaus:

Onder de 150 euro

Er zijn verschillende stofzuigers van hoge kwaliteit in de 100 tot 150 euro-klasse, maar deze zijn bijna uitsluitend voor kale vloeren en vloerkleden of zeer vlak tapijt.  Als je kamerbreed tapijt in huis hebt, moet je je budget voor een kwaliteitsstofzuiger een beetje verhogen vanwege de complexere en duurdere roterende borstelsystemen die nodig zijn om dikkere tapijten en vloerkleden goed te stofzuigen.

150 – 299 euro

Dit is de ideale plek om een kwaliteitsstofzuiger te kopen tegen een redelijke prijs.  Op dit niveau krijgt je misschien niet alle extra functies die je wilt, maar je krijgt wel materialen van hogere kwaliteit, duurzame motoren en uitstekende prestaties. 

300 – 599+ euro

Hoewel de basisprestaties en kwaliteit dezelfde zijn als bij de modellen uit het middensegment, bieden stofzuigers uit dit topsegment een betere afwerking, stillere geluidsniveaus, meer filtratie en functies zoals automatische zuigkrachtregeling, verlichte vloerzuigmonden en zachte, gedempte stootranden. Hoewel het nooit absoluut noodzakelijk is om iets in deze klasse aan te schaffen, maken extra functies zoals deze het stofzuigen een beetje minder vervelend en zijn ze zeker de moeite waard als het budget het toelaat. 

Over Niels

Niels is een echte huismus. Hij combineert zijn gevoel voor stijl en passie voor technologie om de nieuwste Smart Home gadgets op te speuren. Hij noemt zichzelf geen nerd, alhoewel hij er verdomd veel van weg heeft. Niels beheert ook alle techniek van Life & Living.

Vorige

5 Smart Home video’s ter inspiratie en vermaak

7 tips voor het creëren van een minimalistisch interieur

Volgende