7 tips voor het creëren van een minimalistisch interieur

Door

Kijk eens rond in je huis. Bekijk alle meubels in elke kamer zorgvuldig. Draai je hoofd naar de schilderijen die aan de muur hangen en de voorwerpen die op je tafels staan. Moet alles er zijn? Of kun je het afschaffen?

Aanbevolen shops voor interieur:

 ✓ Gratis verzending op alles
 ✓ Beste klantenservice
 ✓ Fysieke winkels

5/5

✓ 100 dagen bedenktijd

✓ Gratis afhalen in winkels

✓ Snelle levering

4.5/5

✓ Gratis retour

✓ Fysieke brandstores

✓ Hoge klantbeleving

3.5/5

Minimalisme is precies dat. En veel huizen wenden zich tot een minimalistische inrichting als een verfrissende manier van leven. Het leven dat netjes, georganiseerd en opgeruimd wordt.

De minimalistische decoratiestijl is een oefening in terughoudendheid, waarbij ruimte, verlichting en objecten een even belangrijke rol spelen. Deze stijl vereist dat je je meubels terugbrengt tot de essentie, zodat je een reeks samengestelde objecten overhoudt die een maximale impact hebben. Deze stijl is verre van saai, maar gedurfd, functioneel en zeer gedenkwaardig!

Reik uit naar je innerlijke Marie Kondo en lees verder. We hebben negen tips voor degene die van plan zijn om eens te experimenteren met eenvoudig en verfijnd interieur.

Tip #1 Gebruik een ingetogen kleurenpalet

Denk aan monochroom om de minimalistische look te versterken. Lichte kleuren zoals wit samen met ingetogen neutrale kleuren, nauwelijks aanwezige grijstinten en pastelkleuren zijn intrinsiek aan minimalistische huizen. Hoewel je helderdere kleuren kunt toevoegen, raden we je aan om het bij een of twee te houden. Bepaalde artikelen zoals een marmeren eettafel kan de minimalistische stijl versterken.

Tip #2 Lege ruimtes

De kunst is om de focus op een paar dingen te houden. Zo min mogelijk verschillende items.

Lege ruimtes worden beschouwd als een belangrijk element in een minimalistische inrichting, omdat de ruimte in wisselwerking staat met de objecten. Visueel evenwicht is net zo belangrijk en kan alleen worden bereikt door een centraal punt te hebben. Merk op dat je woonkamer veel lege ruimtes mag hebben en geen objecten die ongewenst afleiden. Tegelijkertijd vindt een deel van de essentiële inrichting van de familie wel een plekje op de muren.

Tip # 3 Minimaliseer écht

Houd het absolute minimum op oppervlaktes zoals tafels. Als je een minimalistisch huis hebt, moet je afscheid nemen van rommel. En om dat te doen, moet je wat op de planken en tafels laat zien zoveel mogelijk weghalen. Blijf alleen bij de essentie en bewaar de rest in kasten. Enkele goedgekozen elementen kun je wel laten zien. De keuze voor een witte inrichting met bijvoorbeeld een vleugje rood geeft de indruk van veel meer ruimte terwijl je toch stijlvol houdt.

Tip # 4 Decoraties

Houd het hoogtepunt op één element in een kamer. Het inrichten van een minimalistisch huis betekent niet dat je decoraties en felle kleuren hoeft te vermijden. De regel is om gewoon decoratieve elementen als accenten te gebruiken en je huis niet met veel dingen te overweldigen. Op dezelfde manier kies je voor één centraal stuk in plaats van een groep kleine.

Tip #5 Strakke lijnen en vlakke oppervlaktes

Kies voor kasten zonder handgreep voor een naadloze look. Meubels en objecten in een minimalistisch huis hebben overwegend strakke, gedefinieerde lijnen en rondingen, evenals vlakke oppervlaktes. Een keuken met goed gedefinieerde kasten, laden en ramen en veel vlakke oppervlaktes kan bijvoorbeeld al heel minimalistisch uitzien. De strakke lijnen door het ontbreken van handvatten op de kasten zijn ook rustgevend voor het oog!

Tip #6 Speel met texturen

Je kunt dingen interessant maken door verschillende texturen te proberen. Bijvoorbeeld: In de slaapkamer vullen een gestoffeerd hoofdeinde en een mintgroen structuurbehang elkaar perfect aan en geven een verfrissende uitstraling. Houten vloerdelen kunnen bijdragen aan textuur van de kamer. Je mag verschillende texturen combineren, maar zorg dat het op geen enkele manier overweldigd.

Tip #7 Laat licht binnen

Als je je ramen onversierd kunt laten en het licht naar binnen kunt laten stromen, zou dit aanzienlijk bijdragen aan de minimalistische stijl. Als privacy een probleem is, gebruik dan de dunste gordijnmateriaal of jaloezieën. In een woonkamer brengen vitrages veel zonlicht binnen en verlichten alles op zijn pad. Minder is zeker meer!

Over Melanie

Femke is altijd op de hoogte van de laatste trends. Boho, Scandi of Industrieel? Geen enkele stijl is te gek voor haar. Ze kent alle woonwebwinkels en heeft een radar voor koopjes en deals. Daarom weet Femke als geen ander om voor ieder budget een huis leuk in te richten.

Vorige

Hoe kies je de beste stofzuiger?