Hoe kies je de beste wasmachine?

Door

Op zoek naar een nieuwe wasmachine? Met deze tips weet je exact welke wasmachine het best bij jouw wasbehoeftes past. We gaan door een aantal belangrijke wasfuncties die vandaag de dag te vinden zijn op bijna alle wasmachines.

Aanbevolen shops voor wasmachines:

 ✓ Gratis verzending op alles
 ✓ Beste klantenservice
 ✓ Fysieke winkels

5/5

✓ 100 dagen bedenktijd

✓ Gratis afhalen in winkels

✓ Snelle levering

4.5/5

✓ Gratis retour

✓ Fysieke brandstores

✓ Hoge klantbeleving

3.5/5

De eerste stap bij het zoeken naar een nieuwe wasmachine is een beetje vooruit plannen. Weet wat je nodig hebt. Stel jezelf bijvoorbeeld de vragen:

  • Hoeveel tijd besteed je bijvoorbeeld aan de was? 
  • Heb je een groot gezin dat dagelijks kleding moet wassen? 
  • Ben je alleenstaand of een stel zonder kinderen? 

Het is ook belangrijk om te overwegen waar je wasmachine en droger komen te staan. Als je in een appartement woont, is de beschikbare ruimte waarschijnlijk een probleem. Als je een huis met meerdere verdiepingen hebt, is ruimte waarschijnlijk nog steeds een probleem, maar meer vanuit het oogpunt van de locatie in je huis en hoe ver je moet gaan om een lading te verwisselen. 

Moet je rekening houden met rolstoeltoegankelijkheid of andere gezondheidsbehoeften?

Door na te denken over wanneer en hoe je je was doet, kun je verschillende wasmachines vergelijken en beter beslissen welke maat wasmachine of droger je nodig hebt. Je kan beter inschatten welke wasopties belangrijk zijn voor de behoeften van jouw of je gezin. 

Als je energiebewust bent (of dat probeert te worden) zijn er verschillende opties en modellen beschikbaar om aan deze eis te voldoen. De belangrijkste punten om te overwegen bij het kopen van een wasmachine en droger zijn:

  • Kosten
  • Laadtype (voorlader of bovenlader)
  • Grootte
  • Capaciteit
  • Wascycli
  • Energieverbruik

Voorlader of bovenlader?

Het meest voor de hand liggende kenmerk bij het kopen van een wasmachine is het kiezen van een front loading of top loading versie. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Standaard bovenlader wasmachines die het wasgoed ronddraaien met een centraal roerwerk zijn meestal de goedkoopste optie. Op langer termijn kunnen ze echter duurder uitvallen omdat ze meer energie en water verbruiken. 

Nieuwere modellen hebben dit roerwerk niet, wat ruw kan zijn voor kleding. Een bovenlader zonder roerwerk biedt ook meer ruimte voor je wasgoed. Bovenladers zijn een goede keuze als je rug- of knieklachten heeft, omdat je met weinig bukken in de wasmachine kunt komen.

Een voorlader heeft geen roerwerk en is meestal duurder in aanschaf. Ze centrifugeren echter sneller, onttrekken meer water (waardoor de droogtijd korter wordt) en gebruiken veel minder water tijdens een cyclus, waardoor ze energiezuinig en milieuvriendelijk zijn. 

Voorladers zijn toegankelijker voor rolstoelgebruikers. Ze zijn ook geschikt voor kleine ruimtes, omdat ze gestapeld kunnen worden. Als je veel linnengoed wast, zijn voorlader wasmachines beter in staat dit te doen zonder uit balans te raken.

Wasmachines met standaardmaten

Meet de ruimte waar je je wasmachine wilt plaatsen voordat je gaat shoppen. Wasmachines en drogers zijn meestal tussen 60 en 90 cm breed. Voor het in- en uitladen moet je rekening houden met een ruimte van ongeveer 15 cm voor een wasmachine en ongeveer 15 cm voor een droger. Als je een wasmachine en een droger ongeveer 15 centimeter van de vloer plaatst, kunt je ze gemakkelijker in- en uitladen.

Zoek naar stevige voetstukken die speciaal zijn gemaakt voor jouw model wasmachine.

Als je weinig ruimte hebt, overweeg dan een combinatie wasmachine-droger. Deze efficiënte apparaten, ontworpen voor kleine ruimtes, zijn verkrijgbaar in gestapelde, naast elkaar geplaatste of alles in een modellen.

Gestapelde was-droogcombinaties nemen gewoonlijk minder dan 15 cm2 vloeroppervlak in beslag en zijn toegankelijker voor mensen die moeite hebben met bukken of bukken.

Voordat je een van deze stijlen kiest, moet je bedenken waar de combo komt te staan, zoals in een kast of in een slaapkamer of badkamer boven.

Wasmachine capaciteit

Als je een wasmachine kiest, moet je bedenken hoeveel wasgoed er in kan. De capaciteit is afhankelijk van de grootte van de wasmand. Gezinnen met kinderen die dagelijks meerdere wasjes draaien, kunnen het gemak van een wasmachine met grote capaciteit waarderen om het aantal benodigde wasjes te verminderen.

Modellen met een kleinere capaciteit, die minder water en energie verbruiken, kunnen zuinig zijn voor alleenstaanden en stellen.

Hier is een lijst van typische wasmachinefuncties:

  • Compact: 1,7 tot 2,3 kubieke meter
  • Middelgroot: 2,1 tot 2,5 kubieke meter
  • Groot: 2,7 tot 3 kubieke meter
  • Extra groot: 3,1 of meer kubieke meter

Soorten wascycli

Basiswasmachines hebben één tot vier roeren centrifugeer snelheden. Sommige topmodellen bieden extra opties. Vooraf ingestelde wascycli combineren verschillende snelheden en temperaturen om specifieke soorten kleding te reinigen. Een gemiddelde wasmachine kan een normale en delicate cycli hebben. 

De duurdere modellen kunnen extra cycli hebben, zoals een zwaar programma voor werkkleding, jeans en handdoeken, evenals voorwas- en voorwascycli voor het verwijderen van moeilijke vlekken. 

De ingebouwde stoomreiniging verwijdert vlekken en kreukels zonder voorbehandeling. Stoom is ook goed voor het verminderen van allergenen. 

Denk na over de soorten kleding die je het vaakst zult wassen om je te helpen bij je keuze. Waterbesparende opties hergebruiken het water van licht vervuilde ladingen. De temperatuuropties omvatten meestal warm/koud, warm/koud en koud/koud. 

Sommige duurdere modellen hebben extra temperatuurcombinaties voor meer stoffen. Instellingen voor een “snelwas” maken de was sneller schoon. De bediening kan mechanisch zijn, met draaiknoppen en drukknoppen, of elektronisch met functies zoals digitale displays of aanraakschermen waarmee je de cycli verder kunt aanpassen.

Energieverbruik

Wasmachines met hoge efficiëntie (water- en energiebesparend) besparen energie en verlengen de levensduur van je kleding en linnengoed. Zoek naar Energy Star horizontale-as, voorlader of bovenlader, die kleding trommelen in plaats van draaien of wrijven. Deze modellen, die geen roerwerk hebben, verbruiken minder water en energie dan bovenladers van dezelfde grootte. 

Sommige machines gebruiken een speciaal hoogefficiënt wasmiddel. De benodigde hoeveelheid wasmiddel hangt af van de hoeveelheid wasgoed, niet van de hoeveelheid water die wordt gebruikt, dus controleer de instructies van de fabrikant.

Andere speciale functies om naar te kijken

Lees voordat je gaat winkelen de ervaringen over wasmachines en vergelijk de prijzen bij verschillende webwinkels.

Overweeg ook enkele van de volgende bonusfuncties voor wasmachines. Met de uitgestelde start, die gebruikelijk is bij vaatwassers, kun je de wasmachine aanzetten wanneer de energiekosten lager zijn.

Slimme wasmachines hebben een internetverbinding zodat je het wasgoed op afstand kunt controleren.

Automatische waterpeilcontrole selecteert de juiste hoeveelheid water voor elke lading om overvulling te voorkomen.

Interne boilers verminderen de vraag naar je boiler thuis. De verwarmer verbetert ook de schoonmaakprestaties.

Polypropyleen en roestvrij stalen wastobben schilferen of roesten niet zoals geëmailleerd staal dat kan doen.

Gladde binnenoppervlakken zijn gemakkelijker voor kleding.

Instelbare centrifugeersnelheden van 700 tot 1600 toeren per minuut betekenen dat kleding bijna droog is wanneer ze de wasmachine verlaat. Drogen gebeurt in minder tijd en bij lagere temperaturen.

Met deze basistips ben je al een eind op weg om de wasmachine te vinden die bij jou en je wasbehoeftes past. Zoek van tevoren een beetje uit wat je precies nodig hebt zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Tot slot: let ook op de Sale bij verschillende webshops zoals Bol, Wehkamp of Coolblue. Vaak hebben deze webshops leuke aanbiedingen!

Over Niels

Niels is een echte huismus. Hij combineert zijn gevoel voor stijl en passie voor technologie om de nieuwste Smart Home gadgets op te speuren. Hij noemt zichzelf geen nerd, alhoewel hij er verdomd veel van weg heeft. Niels beheert ook alle techniek van Life & Living.

Vorige

Ga voor de moderne Zen-stijl met deze 5 tips

3 manieren om je keuken milieuvriendelijk te maken

Volgende