3 manieren om je keuken milieuvriendelijk te maken

Door

Liters water wordt ieder jaar verspild door lekkende kranen. Geen goede ontwikkeling voor ons milieu. Begin daarom bij jezelf en help mee om deze verspilling te voorkomen. Uiteindelijk willen we allemaal een groenere en duurzame levensstijl erop nahouden. Dit kun je al doen door enkele veranderingen aan te brengen binnen de vier muren van je keuken.

Aanbevolen shops voor keukens:

 ✓ Gratis verzending op alles
 ✓ Beste klantenservice
 ✓ Fysieke winkels

5/5

✓ 100 dagen bedenktijd

✓ Gratis afhalen in winkels

✓ Snelle levering

4.5/5

✓ Gratis retour

✓ Fysieke brandstores

✓ Hoge klantbeleving

3.5/5

Hieronder lees je drie eenvoudige en simpele manieren om je keuken milieuvriendelijker te maken.

1. Leg een moestuintje aan

Het kweken van een moestuin in je bijkeuken of op je balkon, een kruidentuin binnenshuis of gewoon het toevoegen van planten in potten aan je keuken is de beste manier om een vleugje groen toe te voegen aan je huisje. Deze zullen de lucht in en rond je keuken zuiveren.  Naast decoratieve planten kun je ook kruiden kweken die een medicinale werking hebben en smaak aan je eten kunnen geven.

Bijvoorbeeld varens zijn makkelijk te onderhouden planten die ook binnenshuis goed groeien. Planten als de klimop, tulsi en aloë vera worden gekweekt voor genezingsdoeleinden. Je kunt ook citroengras, paprika’s, munt of basilicum kweken.

2. Bespaar water

Weet je dat een druppel water uit je lekkende kraan tot 20 liter water kan oplopen? Dat is de hoeveelheid water die dagelijks in onze huizen wordt verspild. Het is tijd dat we hier een einde aan maken en efficiënte manieren aannemen om water te besparen.

Repareer die lekkende kraan of investeer in waterbesparende kranen die vandaag de dag beschikbaar zijn. Dit zijn een van de beste manieren om water te besparen in je keuken. Een ander milieuvriendelijk idee is om het afvloeiende water van je gootsteen te hergebruiken om je planten water te geven.

3. Composteer organisch afval

De wereld zal er een stuk beter uitzien als afvalscheiding ijveriger kan worden toegepast. Maak er een punt van om organisch afval (zoals etensresten – theebladeren, koffie, groenteschillen, rijst, eierschillen) te scheiden van al je droge afval (lege pakjes, plastic flessen etc.) om ervoor te zorgen dat het wordt gerecycled voor toekomstig gebruik.

Bovendien kun je compost maken van organisch afval in plaats van nog meer afval te produceren. Om een compostvat te maken:

  • Boor kleine gaten aan de zijkanten van een grote bak of aarden bak. Vul de bodem met een laagje aarde
  • Vul de bak met afwisselende lagen keukenafval en wat takjes en droge bladeren
  • Dek de bak af met een deksel of een plank hout. Hark de inhoud af en toe door elkaar.

Binnen 2 à 3 maanden is  je  keukenafval omgezet in compost. Deze compost kan worden gebruikt in  je  moestuin om  je  planten van rijke voedingsstoffen te voorzien.

Het zijn de kleine dingen die we doen die een enorm verschil maken, of het nu in ons persoonlijk leven is of voor het milieu. Voordat we naar buiten stappen om de wereld een betere en schonere plek te maken, moeten we eerst beginnen met onze kleine wereld thuis te veranderen!

Over Melanie

Femke is altijd op de hoogte van de laatste trends. Boho, Scandi of Industrieel? Geen enkele stijl is te gek voor haar. Ze kent alle woonwebwinkels en heeft een radar voor koopjes en deals. Daarom weet Femke als geen ander om voor ieder budget een huis leuk in te richten.

Vorige

Hoe kies je de beste wasmachine?

Hoe kies je de beste TV?

Volgende